Biohiili

Biohiiltä kannattaa laittaa maaperään kasvien istutuksen yhteydessä.

Biohiili imee itseensä kasvien käytettäväksi tehokkaasti vettä, mistä kesän kuivina kausina on hyötyä. Toisaalta jos maaperä on liian kostea, se myös tiettyyn pisteeseen asti kykenee tasapainottamaan tilannetta. Lukesin tutkimuksissa hulavesialueilla kasvien kasvualustaan lisätty biohiili tasasi kosteutta ja hidasti kuivumista.

Biohiilen rakenne molekyylitasolla on levittäytynyt hyvin laajalle aluelle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksi gramma biohiiltä sisältää pinta-alaa n. kahden tenniskentän verran.

Puutarhanhoidossa voimme viljellä maata, luomalla kasvien juuristoon ihanteelliset olosuhteet. Biohiilellä on taipumusta parantaa maan hyödyllisten bakteerien sekä pieneliöstön elinolosuhteita, sillä sen kennomainen rakenne tarjoaa viihtyisän elinpiirin mikrobeille, mutta myös eri mykoritsoille eli sienijuurille.

Biohiili ei ole uusi keksintö, sillä sitä on käytetty jo tuhansia vuosia sitten Amazonin sademetsien viljelysalueilla alkuperäisväestön toimesta. Menetelmä tunnetaan terra pratana, missä köyhä maaperä muutetaan viljelymaaksi.

Valmistaminen

Biohiili valmistetaan alhaisessa lämpötilassa siten, ettei kasvimateriaalissa oleva hiilidioksidi siitä irtoa. Päinvastoin, biohiili on rakenteeltansa erittäin stabiili ja pysyy maaperässä sellaisenaan tuhansia vuosia.

Biohiilen valmistusprosessi on itseänsä ruokkiva, eli vapautuvien kaasujen poltto tuottaa enemmän lämpöä kuin prosessi vaatii.

Biohiili on siis loistava maanparannusaine.